dinsdag 9 oktober 2012

Curved wooden wall by Gramazio & Kohler

Categorie: ‘‘Materiaal als uitgangspunt voor het ontwerp’’



Algemeen
Het project is ontwikkeld in het kader van het keuzevak programma van het lectoraat voor Architectuur en Digitale Fabrication aan de ETH Zürich.

Materiaal
De Sequential muur onderzoekt de architectonische en constructieve mogelijkheden van digitale fabricage in houtconstructies. Bijvoorbeeld het dragende en isolerende gedrag en de constructieve waterdichtheid. Individuele houten latten die naar buiten en strak naar beneden gericht waren, bijvoorbeeld, werden gebruikt niet alleen als een sterk expressief element, maar ook om de gevel te beschermen door water uit de buurt van de gevel te kanaliseren, net zoals dennennaalden doen. De combinatie van computer design strategieën en fysieke experimenten laat het ontwerp transformeren van de functionele eisen naar nieuwe mogelijkheden.































Hout
Voordelen: Grondstof die blijft groeien/ontstaan, een uitgebreide reeks soorten, esthetisch, duurzaam, volledig geschikt voor hergebruik, licht van gewicht, toegankelijk/direct beschikbaar, verwarmd, bruikbaar als bouwmateriaal, gemakkelijke bewerking, innovatieve houtproducten.
Nadelen: Ontbossing, hout krimpt (krullen, kromtrekken en splijten), knoesten, vorstscheuren, ingegroeide schors, houtrot (vochtig), brandbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten