dinsdag 9 oktober 2012

Noorderparkbar Amsterdam door Bureau SLA

Categorie: ‘‘De kracht van duurzaam materiaal’’



Algemeen
De Noorderparkbar is voor 100% opgetrokken uit materialen die afkomstig zijn van Marktplaats. Het resultaat verwijst naar de herkomst van de materialen zonder dat het er gerecycled of hergebruikt aandoet.  Omdat de ontwerpers afhankelijk waren van het aanbod op Marktplaats, moest het ontwerpproces op een ongebruikelijke wijze vormgegeven worden. Pas zodra een item of partij was aangeschaft, kon aan de hand van de dimensies en de staat waarin het materiaal verkeerde een definitief ontwerp worden gemaakt. Door veel aandacht te besteden aan de detaillering, ziet het paviljoen er strak uit.

Materiaal
De binnenwanden van de bar zijn gemaakt van hout van een reusachtige transportkist waarin een melkpakkenvulmachine voor Campina uit China naar Nederland vervoerd werd, het hout van de luiken kwam uit de inboedel van een failliete bekistingsfabriek. De constructieve basis van de bar wordt gevormd door drie gestripte units van een tijdelijk ziekenhuis. Het hout van de luiken werd gebrand om het te verduurzamen.

































Hout
Voordelen: Grondstof die blijft groeien/ontstaan, een uitgebreide reeks soorten, esthetisch, duurzaam, volledig geschikt voor hergebruik, licht van gewicht, toegankelijk/direct beschikbaar, verwarmd, bruikbaar als bouwmateriaal, gemakkelijke bewerking, innovatieve houtproducten.
Nadelen: Ontbossing, hout krimpt (krullen, kromtrekken en splijten), knoesten, vorstscheuren, ingegroeide schors, houtrot (vochtig), brandbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten