dinsdag 9 oktober 2012

Toiletgroep Openbare Bibliotheek Amsterdam door Jo Coenen

Categorie: ‘‘Materiaal als verrijking van het ontwerp’’


Algemeen
Het concept voor de toiletgroep is gebaseerd op de verschillende fases van het ontkleden: het gebouw als jas, de verdieping als trui en de toilet als ondergoed. Zoals lagen kleding verschillen de wanden van materiaal en transparantie. Door het deels open, deels gesloten karakter van die materialen wordt de relatie tussen het openbare en het intieme van de verschillende ruimtes benadrukt.

Materiaal
De scheidingswand tussen de toiletgroep en de binnenkomstruimte is gebreid en bestaat uit twee delen die zo naadloos mogelijk in de ruimte zijn gehangen. Ze vormen het karakteristieke aangezicht voor de toiletgroep. Het breisel van een 16 mm Polypropyleen getwijnd garen is op ambachtelijke wijze vervaardigd door een traditionele scheepstuigerij. Het materiaal verwijst naar de scheepvaart en is daarmee typerend voor de plek waar de bibliotheek is gesitueerd en de verdieping waarop de toiletgroep zich bevindt. In de structuur van het breisel vallen kleine openingen waardoor bewegingen van gebruikers zichtbaar zijn en die zorgen voor een karakteristieke lichtinval.
De wand is vervaardigd door scheepstuigerij De Schieman, Den Helder. Voor de wand is 4625 meter touw gebruikt, waarin 18.500 knopen zijn gelegd. Per knoop is er elf meter touw doorgetrokken. Door de manier van splitsen van het touw ontstaat het beeld dat de twee wanden uit 1 stuk touw zijn gemaakt.











































Polypropyleen:
Voordelen: Prijs, zeer eenvoudig gebruik, goede chemische weerstand, lage wrijvingscoëfficiënt, uitstekende elektrische isolatie, geschikt voor voedsel, hoge vermoeidheidsweerstand, goede slagvastheid.
Nadelen: Zeer gevoelig voor UV-licht, grote krimp bij gieten, matige mechanische sterkte. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten