dinsdag 9 oktober 2012

Serrewoning Asse van Verdickt & Verdickt

Categorie: ‘‘Materiaal als verrijking van het ontwerp’’


Algemeen
De stalen woning van Verdickt & Verdickt in het Belgische Asse is opvallend doordat haar bijzondere ruimtelijkheid is gerealiseerd met behulp van minimaal materiaalgebruik en een ver doorgevoerde standaardisatie. De groene locatie en de ontwikkeling van een nieuwe typolgie voor betaalbare woningen gebonden aan traditionele bouwvoorschriften vormen de uitgangspunten voor het concept van een serrewoning.

Materiaal
Deze ready-made, een vrij indeelbare staalstructuur omsloten met een vliesgevel van serreprofielen, vormt het archetype van de woondoos. Het casco vormt een kwalitatieve conitinue ruimte over de verschillende bouwlagen heen, de verdere invulling is vrij. De gevelhuid combineert transparante superisolerende glaspartijen met translucide policarbonaat platen waarachter rotswolisolatie werd aangebracht afhankelijk van de oriëntatie en de gewenste privacy. De weerspiegeling van de glazen huid in combinatie met de groen/gele schijn van de isolatieplaten doorheen de polycarbonaat platen zorgen ervoor dat de woning zich in de omgeving nestelt. Het huis stelt zich nederig op tegenover de eeuwenoude bomen. De omgeving werd dan ook niet ‘vertuind’. Door een uitgepuurde detaillering, een doorgedreven standaardisatie, een zeer lage K-waarde, integratie van ecologisch verantwoorde technieken, een minimaal materiaalgebruik en een maximale ruimtelijkheid ontstaat een duurzame woning voor een betaalbare prijs.


































Staal
Voordelen: Geschikt voor hergebruik, goede mechanische sterkte, vervormbaarheid, elasticiteit, slagvastheid, hardheid. 
Nadelen: Gewicht, corrosie (door toevoeging van chroom ontstaat roestvrijstaal wat wel bestand is tegen corrosie, maar dit is prijzig).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten