dinsdag 9 oktober 2012

HAKA recycle office Rotterdam by Doepel Strijkers

Categorie: ‘‘De kracht van duurzaam materiaal’’


Algemeen
Op de noordoever van Rotterdam heeft Doepel Strijkers Architects de begane grond verdieping van het voormalige HAKA gebouw opnieuw ingericht met hergebruikte materialen uit de omgeving. 

Materiaal

Een vergaderruimte die ingekaderd wordt door oude deuren, een wand van oude kleding, en een podium van oude baksteenkisten. Voor de inrichting van het voormalige HAKA gebouw heeft Doepel Strijkers Architects sloopmaterialen uit de voor- en naoorlogse bouw een nieuw leven gegeven. Bij de verwerking van de sloopmaterialen tot nieuwe producten heeft Doepel Strijkers zich gebaseerd op de intrinsieke waarde van de materialen. Ook heeft het architectenbureau geprobeerd bij de functieverandering van de materialen zo min mogelijk afval te produceren en de montage zo eenvoudig mogelijk te houden.



























































Materiaal uit kringloop, sloopmaterialen uit de voor- en naoorlogse bouw, restmaterialen uit lokale productie processen.

Voordelen: 
- Uitgangspunten zijn het minimaliseren van afval, zo min mogelijk technische bewerkingen en een eenvoudige (de-)montage.
- Getoetst op techniek, CO2 footprint, kosten en maakproces. Onderzoek naar de effecten van het gebruik van sloopmaterialen en de extra vervoer en verwerkingsprocessen hebben op de CO2 footprint en kosten per object.
- Een team van mensen onder professionele begeleiding vanuit een achterstand tot de arbeidsmarkt heeft een groot deel van de objecten in elkaar gezet.

Nadelen: Veel onderzoek en creativiteit vereist.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten